Information

Anmälan

Självklart ska du vara med på festen!
Du anmäler dig på lundaloppet.se/anmalan. Här väljer du om du vill göra en standard, student eller företagsanmälan. Anmälan är öppen hela vägen fram till start. Din anmälan är bindande och går ej att återbetala.

Startavgift
Från och med 22 april höjs anmälningsavgiften. Gäller ej lilla Lundaloppet.
Pris: 470 kr (tidigare 395 kr)

Lundaloppets officiella t-shirt 2024

Sedan förra året hyllar vi personer som satt Lund på kartan och som varit betydelsefulla inom det imråde de verkat. Årets Lundaprofiler är Elin Wägner och Jason Diakité.

Elin Wägner
Författare och feministisk pionjär som jobbade hårt för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Högst delaktig i att Rädda barnen grundades 1919.

Jason Diakité
Svenska rappare med starkt samhällsengagemang även känd under artistnamnet Timbuktu.

En mer utförlig presentation av våra profiler

T-shirten köper du i samband med din anmälan eller som tilläggsbeställning  (fram t.o.m. 21 april). Sedan kan den köpas i vår shop nummerlappsutdelning eller på tävlingsdagen. 

Modell: Dam- och herrmodell.
Storlekar: XS–XXL
Pris: 200 kr

Nummerlappsutdelning

Nummerlappsutdelning sker inne i friidrottshallen på Centrala Idrottsplatsen, Trollebergsvägen 26 följande datum och tider.

2–3 maj -> 16:00-19:00
4 maj -> från 10:00

För att kunna hämta ut din nummerlapp behöver du ditt startbevis. Har du inte möjlighet att komma själv kan du lämna startbeviset till någon annan som hämtar din nummerlapp. Har du möjlighet så passa på att hämta ut nummerlappen dagarna innan, så behöver du inte stressa på tävlingsdagen.

Startbevis

Ditt startbevis skickas ut via mail under vecka 17. Därefter sker utskick löpande till deltagare som anmäler sig senare. Startbeviset ska visas upp när du hämtar ut nummerlapp. Har du tappat bort din startbevis, ta med ID-handling. 

Uppvärmning och start

I år flyttar vi uppvärmningen för huvudloppet ner till starten och Svanevägen! Här kommer Gerdahallen att genomföra uppvärmningen på upphöjda podier utplacerade längs med hela vägen.  I och med flyttad uppvärmning är det extra viktigt att komma i god tid till uppvärmning och start – det blir mycket folk.

Distans Uppvärmning Start
10 km 13:10 13:30
2,5 km 13:47 14:00
5 km 14:25 14:45

Vart i startledet ska du ställa dig?
Tydlig exponering med kilometertider visar var i startledet du som deltagare ska ställa dig. Från startlinjen och elitledet gäller fallande tempo. Planerar du att hålla ett 5 min/km-tempo ställer du dig med pelaren som visar denna tid framför dig. Nedan tabell visar vad angivna tempon resulterar i för sluttid.

Tempo 10 km 5 km 2,5 km
4 min/km 40 min 20 min 10 min
4:30 min/km 45 min 22 min 30s 11 min 15s
5 min/km 50 min 25 min 12 min 30s
5:30 min/km 55 min 27 min 30s 13 min 45s
6 min/km 60 min 30 min 15 min

 

Farthållare

Ta rygg på en av våra farthållare. De springer med en ballong och t-shirt i samma färg. Vilken färg har sluttiden du siktar på?

Ballongfärg 10 km 5 km 2,5 km
Rosa 40 min 20 min 10 min
Grön 45 im 25 min 12,5 min
Gul 50 min 30 min 15 min
Blå 55 min
Röd 60 min

 

Banor

Lundaloppet erbjuder ett lopp för alla, ung som gammal, gåendes eller löpandes. Klassiska milen har kompletterats med 5 och 2,5 km, och för barnen finns lilla Lundaloppet – barnens eget Lundalopp.

10 kilometer

Vår kronjuvel. 10 kilometer löparglädje genom ett vårigt Lund.

Läs mer

5 kilometer

Vår fina 5a med bansträckning genom parker och innerstad.

Läs mer

2,5 kilometer

NYHET! Vårt senaste tillskott i Lundaloppet-familjen.

Läs mer

Vattenstation

Vattenstationer finns utplacerade på 10 och 5 kilometer.
Efter ca. 3 km (Stora tvärgatan) kommer första och för 10 km kommer en andra vattenstation efter 7,5 km (Gerdahallen).

2,5 kilometer erhåller ingen vattenstation.

Efter målgång serveras alla deltagare vatten. Här finns också vattenutkast att fylla vattenflaskor med.

Resultat

Så fort du passerar mållinjen registreras din sluttid och publiceras på vår resultatsida.

Den tid som blir din sluttid är nettotiden, vilket innebär den tid som förlöpt från att du sprang över startlinjen till dess att du korsar mållinjen. Tiden som visas på målportalen är den officiella bruttotiden, tiden som gått sedan startskottet, och kan således vara lite missvisande för just dig.

Sjukvård

Under tävlingsdagen kommer professionell sjukvård, läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster att finnas på plats inne på Centrala Idrottsplatsen. Ett sjukvårdsrum kommer att finnas under den stora läktaren och stora tydliga skyltar kommer att visa dig vägen. I sjukvårdsrummet finns hjärtstartare.

Målgång

Målgång sker traditionsenligt inne på Centrala Idrottsplatsen tillika det pulserande hjärtat för både arrangörsföreningen IFK Lund Friidrott och Lundaloppet. Alla deltagare får en välförtjänt medalj att hänga runt halsen, vatten och en banan. Sedan väntar MIO Runners Lounge och vårt fotobås innan du tar dig ut på vårt eventområde fyllt av aktiviteter.

Eventområde

Efter målgång får alla deltagare en välförtjänt medalj, vatten och banan. Sedan väntar MIO Runners Lounge och vårt fotobås innan du tar dig ut på vårt eventområde fyllt av aktiviteter.

Serveringstält
I mitten av eventområdet finner du vårt serveringstält. Han kan du avnjuta mat från från grillen, en kall öl eller varför inte en go kopp kaffe?

Lundaloppet-shoppen
I vår shop finner du löparkläder (dam- herr- och barnkollektion), vår officiella t-shirt, tygkassar, vattenflaskor, paraplyer, badlakan och en massa annat trevligt. Det är även i vår shop som du hämtar ut eventuella vinster.

Kids zon
Ett fartfyllt område för våra yngre besökare, Hoppborgar, ansiktsmålning, sockervadd, popcorn, friidrott och en massa andra aktiviteter.

Utställare
Det är på Idrottsplatsen och gräsytan det händer. Utöver våra egna aktiviter finns här en härlig uppslutning av företag som väntar på ditt besök. 

 

Picknickpåse

Om du eller ditt lag har beställt en picknickkorg från ICA Malmborgs, måste en voucher hämtas ut i samband med nummerlappsutdelningen. Voucherutdelningen håller öppet fram till 15:00 på tävlingsdagen. När du kommit i mål byter du din voucher mot din picknickkorg nere på gräsplanen. Håll utkik efter Malmborgs bilar och strandflaggor.

Sista beställningsdag söndag 21 april.
Beställning ej längre möjlig.

Omklädnad och klädförvaring

Omklädningsrum med dusch finns på idrottsplatsen. Se vår karta för placering. Skyltar finns utsatta på dörrarna.

Du kan förvara dina kläder i IFK-hallen under loppet. Du får en påse, funktionär skriver ditt startnummer på en klisteretikett och fäster på påsen. Vid upphämtning uppger du ditt startnummer. Funktionär finns på plats för att hantera in- och utlämning men vi tar inget ansvar för förlorat gods. Inlämning sker på egen risk och vi uppmuntrar till att inte lämna in några värdesaker.

Hitta hit

Med tåg
Centrala Idrottsplatsen ligger 250 m väster om Lund C.

Med buss
Direkt utanför idrottsplatsen stannar stadsbuss 2 och regionalbussarna 139 och 166.

Eller finn andra alternativ genom sök på Skånetrafiken

Parkering

Det finns begränsat med parkeringsmöjligheter i närheten av idrottsplatsen och det är mycket folk i omlopp – var ute i god tid.

Förslag på parkering
ST1/Fasanvägen  |  Polhemsskolan  |  Jutahusen  |  Trastvägen  |  Polishuset

Se lkpab.se/ för ytterligare parkeringplatser.

Trafik och framkomlighet

När loppen går (13:30-16:15) är det begränsad framkomlighet i stora delar av Lund. Svanevägen och delar av Trollebergsvägen påverkas mer, se nedan. Trafikfunktionärer finns ute på banan för att hjälpa dig. Har du frågor gällande trafikframkomligheten längs med våra banor under tävlingsdagen, kontakta trafik@lundaloppet.se.

Svanevägen
Svanevägen från Trollebergsvägen till Gasverksgatan avstängd 12:00-16:00.

Trollebergsvägen
Vägen stängs av mellan de båda rondellerna Byggmästaregatan och Ringvägen/Fasanvägen, 12:00-16:00.
Omledning sker via Fjelievägen/Fasanvägen.

Svanegatan/Gyllenkroks allé (mellan Gasverksgatan och mejeriet)
Vägen avstängd 13:00–16:00.

Sort tack för din förståelse och ditt samarbete.

 

Tidtagning

Alla måste ha ett elektroniskt chip i form av en vit remsa som sitter fäst på baksidan av nummerlappen. Kolla att du har ett och att det sitter fast! Chippet registrerar både när man springer över startlinjen och över mållinjen och därför kan den individuella löptiden beräknas. Målgången videofilmas dessutom som en säkerhetsåtgärd.

Att tänka på
Du behöver inte trängas i starten eftersom din egen tid inte börjar räknas förrän du passerar startlinjen. Den stora klockan ovanför målet mäter tiden efter startskottet, och din egen tid kan därför vara bättre.

Officiell tid och nettotid
Man kan ta tid på två sätt. Antingen börjar man när startskottet går, eller när den enskilde löparen springer över startlinjen. Det första ger den officiella tiden, det senare den enskilde löparens nettotid. Om det är lång kö i starten kan det skilja en hel del. Det är den officiella tiden som gäller i elitsammanhang, men för en motionär är nettotiden ett bättre mått på prestationen. I Lundaloppet publicerar vi officiella tider för de 30 bästa i varje klass så snart som möjligt, men live-resultaten som läggs ut på nätet direkt är nettotider.