Den officiella t-shirten 2024

Lundaloppet inledde 2023 en ny tradition med att två Lundaprofiler, en kvinna och en man, en levande och en ej levande, historisk person fick äran att pryda loppets officiella tröja. Det första året var det höjdhopparesset Linus Thörnblad och Hedda Andersson, ”namngivare” av Lunds nya gymnasium som fick den äran, i år har vi två nya personer, båda också med en stark koppling till staden!

Elin Wägner föddes den 16:e maj 1882, närmare exakt på andra våningen på det som då hette Lunds privata elementarskola men som numera mer är känt som Spyken. Elin visade redan tidigt intresse för att skriva och fortsatte med detta i Helsingborg där hon jobbade på den lokala tidningen Helsingborgs-Posten. Hon flyttade sedermera till Stockholm, fick jobb på Dagens Nyheter och började parallellt med detta engagera sig för kvinnlig rösträtt. Hon drev frågan, inte minst i tidningen Idun där hon också skrev artiklar. Elin var också högst delaktig i att Rädda Barnen grundades 1919. Elin Wägners litterära genombrottet kom med romanen Åsa-Hanna 1918. Många av hennes romaner hade en förankring i Småland, hon var under den här tiden mycket produktiv och gav ut en roman om året. ”Väckarklocka” kom 1941 och behandlar frågor som jämställdhet, fred och miljö. 1944 blev Elin invald i Svenska Akademien. Elin gick bort 1949 och ligger begravd på Norra Kyrkogården i Lund där även hennes mor och bror ligger begravda.

Jason Diakité, eller kanske mer känd under artistnamnet Timbuktu föddes i Lund den 11:e januari 1975. Jason släppte sin första singel ”Lifestress” 1996 men det stora genombrottet kom 2002 med skivan ”Wått’s dö madderfakking diil?” Skivan klättrade till plats 8 på albumlistan i Sverige och Jason fick sedemera en Grammis i kategorin ”Årets Hiphop/Soul”. 2003 kom albumet ”The botten is nådd” och 2005 ”Alla vill till himmelen men få vill ju dö”, båda albumen ledde till 2 Grammis var och Timbuktu var nu etablerad på den svenska artistscenen. Parallellt med sin musikkarriär har Jason Diakité verkat som programledare i radio, bl a i programmen P3 Hiphop, Jasons spellista och inte minst i Musikhjälpen. Han har och har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och kämpat för jämställdhet och mot främlingsfientlighet och rasism.

 Motivet till årets tröja har ritats av vår eminenta grafiker Åsa Pålsson!

Precis som när det gäller årets medaljband så återanvänder vi årets Lundaloppsfärg som är gul.

Vi är otroligt stolta och glada över att ha Jason och Elin som årets tröjmotiv, ett extra tack skickas även till Elin Wägner-sällskapet samt till Björn Barnekow på Bad Taste Empire som hjälpt oss med godkännande och bilder. Samt såklart till Åsa för den snygga bilden!

Vill du beställa årets Lundaloppströja så kan du göra det i samband med din anmälan, tröjan kostar 200 kr. Om du redan är anmäld så kan du göra en s k tilläggsanmälan.