Hur ska jag springa när det är vinter, snö och is?

Snö, is och kyla kan ställa till det för löparen men samtidigt är det otroligt skönt att komma ut och efteråt mår man så bra. En annan bonus med vinterlöpning är att om du håller igång lite smått hela året, så är formen mycket bättre framåt våren. Du kan fortsätta din träning när solen tittar fram, eller tom höja din intensitet, sträcka eller tempo, istället för att börja på noll.

Hur gör man då för att klara kylan och halkigt underlag bäst? Här kommer några användbara tips.

Klä dig lager på lager. Då är det lättare att öppna upp och skala av om du blir varm. Tänk på att mössa och vantar är viktigt, det är där värmen snabbt smiter ut.

Klä dig lagom varmt. När du är inne och tittar ut och ser det kalla och mörka är det lätt att du klär på dig för mycket. Du får gärna småfrysa lite de första 5-10 minuterna på din runda. En bra tumregel är att kolla temperaturen ute och lägga på 10°. Är det +4° ute tänker du att när du sprungit i ca 10 min kommer kroppen att uppleva det som 14°. Givetvis måst du ta hänsyn till om det blåser eller kommer nederbörd.

När det är kallt ute tar det längre tid för kroppen att bli varm och då är uppvärmning extra viktigt. Börja i ett lugnt tempo och se till att kroppen är varm innan du tar du i mer.

Blåser det mycket ute tycker jag det är skönt att springa i medvind först. Då springer du i motvind på vägen hem och då är du varm och upplever inte vinden som lika kylnade.

Det är oftast bättre grepp på snö än på is. Mycket snö kan vara jobbig att springa i men kul som variation. Det gäller att lyfta ordentligt på fötterna. Prova gärna snöintervaller.

Is är lurigt att springa på. Det finns bra löparskor med broddar och man kan köpa lösa att antingen trä på eller verktyg för att dobba sina skor själv. Om du inte är säker på att du har bra fäste och det är halt ute rekommenderar jag att du springer med lite kortare och lättare steg och lägre tempo. Då har du inte lika mycket kraft och tyngd vid varje isättning och du kan lättare parera om du halkar.

Lycka till med vinterlöpningen! Kom ihåg att varje gång du kommer ut är en vinst, fast det kan kännas motigt när man ligger mysigt nerbäddad i soffan så mår du ännu bättre efter du varit ute.

 

Karin Björk, löpcoach