[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Hur farligt är det med övervikt?


Hur farlig är det med övervikt? När den är en följd av stillasittande, brist på träning eller dåliga matvanor är det naturligtvis inte bra, men kanske är det dessa faktorer som är farliga, snarare än övervikten i och för sig?

Det är en misstanke man kan få när man läser en ny amerikansk undersökning, åtminstone om man mäter övervikt med BMI (Body Mass Index). Undersökningen visar nämligen att det är stor skillnad på om man bedömer hälsa efter BMI eller efter ett index som sammanfattar mer fundamentala hälsomått som blodtryck, blodfetter, blodsocker, insulinresistens och snabbsänka.

Av dem som var överviktiga enligt BMI (det vill säga hade BMI 25-30) visade sig inte mindre än 50 % vara vid god hälsa enligt indexet. Och för dem som var feta enligt BMI (30-35) var siffran 31 %. Till och med bland de kraftigt feta (BMI över 35) hade 17 % normala värden enligt indexet.

Forskarna delade också upp deltagarna efter ras (svarta, vita och mexikanare) och fann ingen säkerställd skillnad. Det ökar chansen att resultaten även gäller för andra befolkningsgrupper, till exempel svenskar.

Däremot fanns det en skillnad mellan könen. Bland kraftigt feta kvinnor var det hela 21 % som hade normala indexvärden, men bara 13 % bland kraftigt feta män. Det tycks alltså som om kvinnor tål kraftig fetma bättre än män.

Klicka här för att läsa en fördjupad version med en kritisk analys av undersökningen. Där kan du också se på vilket sätt den har relevans för just dig.
[/av_textblock]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Vänligen ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

Meny