Jesper Bokefors

Jesper Bokefors heter jag. Jag är en 25-årig jurist och löpare med rötterna i Uppsala men nu boende i Malmö. Jag har en fantastisk familj med mamma och pappa, mor- och farföräldrar, två yngre systrar och min flickvän Matilda.

Jag har bott fem år i Lund under min studietid och sprungit Lundaloppet 10km tre gånger. Mitt första Lundalopp sprang jag 2016, jag missade loppet året därpå för att sedan göra comeback 2018 där jag slutade ganska besviken på en femte plats. Därför kom jag tillbaka i våras för mitt tredje Lundalopp med siktet inställt på att slå tiden från föregående år och ta en medalj. Väderförutsättningarna i år var goda och jag hamnade i en bra grupp. Löpargiganten Johan Larsson kunde jag inte rå på men efter en tuff spurtduell inne på idrottsplatsen knep jag silvret med tiden 33.45 vilket jag efter att den värsta mjölksyran lagt sig gladde mig mycket åt. Jag springer en hel del andra lopp också men som gammal Lundabo ligger just Lundaloppet mig förstås särskilt varmt om hjärtat.

Lundaloppet är ett trevligt lopp, välarrangerat med många startande och ordentligt med publik längs banan de sista kilometrarna när man behöver det som mest. Samtidigt vill jag lyfta fram att banan är tuff för att vara ett stadslopp, med skarpa kurvor, kuperat och bitvis ojämnt underlag. Jag har förbättrat mina tider ganska ordentligt under de år jag kört och jag tror verkligen att man har hjälp av att lära sig banan under ett par år för att veta hur man ska lägga upp loppet, så blir det inte perfekt första året du kör är det bara att komma igen senare.

Min vanliga uppladdning brukar vara att äta en stadig måltid 3–4 timmar före start och sista timmen sticka ut och jogga, köra stegringslopp och ta plats vid startlinjen. Innan skottet går är det bara försöka njuta av stunden och hitta glädjen. Det kan förstås vara nervöst inför start men samtidigt ska man försöka uppskatta adrenalinet, det är en häftig känsla att stå redo för att springa tillsammans med tusentals andra löpare. Detsamma gäller sedan under loppet. var fokuserad men känn samtidigt in stunden och försök trots smärtan att njuta, känslan när du kommer in på Lilla Fiskaregatan och det står människor och hejar hela vägen längs staketen är fantastisk.

Jag är löpare i själ och hjärta. Löpningen är såväl träning som vila. Det är en livsstil. Jag började med friidrott som åttaåring och började elitsatsa på medel- och långdistanslöpning från tretton års ålder. 2010 och 2011 nådde jag mina största idrottsliga framgångar med ett flertal SM-medaljer som ungdom. Jag hade förmånen att studera vid Sveriges enda Löpargymnasium i Sollentuna, Stockholm. Efter gymnasiet gick flytten till Skåne och Lund för juridikstudier vid universitetet och fortsatt löpning på hög nivå med Malmö AI vilket fortfarande är min klubb även om jag idag trappat ner satsningen något. Under hela min studietid arbetade jag dessutom extra på Löplabbet i Lund och fick därigenom den trevliga möjligheten att hjälpa härliga Lundabor att hitta skor och annan utrustning för sin träning.

I somras tog jag min examen och under hösten gick flytten till Malmö samtidigt som jag började mitt arbete som jurist i Örkelljunga kommun där jag är sekreterare i Utbildningsnämnden och svarar på skoljuridiska frågor åt Utbildningsförvaltningen. Utöver arbete och löpning ägnar jag gärna fritiden åt äventyr ute i naturen. Jag har de senaste åren bland annat bestigit den högsta toppen i vardera nordiskt land.

Efter lite lägre träningsnivå under hösten på grund av mitt nya jobb ska jag snart börja skärpa till mig då Nattvasan väntar i vinter och i vår ser jag sedan fram emot nya löplopp och däribland förstås ännu en sväng genom Lund. Vi ses väl på startlinjen 13 september!?

Möt våra andra löpare!

Meny